3 dnevi z Romy Schneider

3 Tage in Quiberon

Zvrst:biografska drama
Leto:2018
Dr?ava:Nemčija / Avstrija / Francija
Dol?ina:115 min
Igrajo:Marie Bäumer, Birgit Minichmayr, Charly Hübner, Robert Gwisdek, Denis Lavant
Re?ija:Emily Atef
Scenarij:Emily Atef
Distribucija:Fivia
IMDb

Na sporedu:

    sob, 27. jul ob 20:00

»Sem nesrečna dvainštiridesetletna ženska in ime mi je Romy Schneider.«

 

Leta 1981, leto dni pred smrtjo, se Romy Schneider umakne v zdravilišče v Quiberonu na bretonski obali, kjer ji družbo dela stara prijateljice Hilde. To je tudi prizorišče legendarnega intervjuja z novinarjem revije Stern Michaelom Jürgsom, na katerega igralka pristane kljub slabim izkušnjam z nemškimi mediji. Režiserka Emily Atef poustvari edinstveno vzdušje teh treh dni, ko je Romy boleče razgalila svojo dušo.

 

Film, zgrajen okoli igralkinega zadnjega intervjuja in navdahnjen z znamenitimi črno-belimi fotografijami Roberta Lebecka, ni portret ene najslavnejših evropskih igralk svojega časa, ampak intimna zgodba o zlomljeni ženski, ki skuša še zadnjič prevzeti nadzor nad svojim življenjem.

 

Pri fotografijah Roberta Lebecka je mojo pozornost takoj pritegnilo dejstvo, da sploh ne gre za fotografije mita, velike igralke, ampak za neolepšane portrete povsem razgaljene ženske – brez ličil, skrajno resnične v svojem obupu. To pa je zelo blizu mojemu pogledu na film. Vsa moja dela na neki način govorijo o tem. O ženski, naj bo katerekoli starosti, ki preživlja eksistencialno krizo, ujeta med svoje notranje demone in slo po življenju. In potem sem prebrala še tisti intervju …« (Emily Atef)

 

Festivali in nagrade:

Berlinale (svetovna premiera). Sedem nemških filmskih nagrad, vključno za najboljši film, režijo in igralko. Nagrada Evropske filmske akademije za najboljšo glasbo. Bavarska filmska nagrada za najboljšo igralko. FEMF, Piran.

comments powered by Disqus