O metropolu

Mestni kino Metropol

7. julija 2004 je Društvo za ustvarjalnost Filter prevzelo v upravljanje do takrat zaprti Mestni kino Metropol. Smo član Art kino mreže Slovenije ter člani društva izbranih art kinematografov Evrope z imenom Europa cinemas. Sodelovali smo tudi v projektih drugih držav, v prvi vrsti s Francoskim inštitutom, British Councilom, Goethejevim inštitutom, Nizozemsko ambasado, Japonsko ambasado, Egiptovsko ambasado in mnogimi drugimi.

 

Vesela sem, da ima Celje poleg velikih brezosebnih kino in shopping centrov, tudi kino z dušo. Metropol skrbi za drugačno programsko shemo, zanima jih kvaliteta in to je potrebno vzdrževati in negovati.”
– Katarina Čas

 

V Mestnem kinu Metropol, se trudimo za kontinuirano predvajanje kakovostnih filmov v edinem kinu v strogem centru Celja. Primarni cilj je predvajanje evropskih filmov, filmov tretjega sveta, ki niso nastali v veliki studijski produkciji in ki so bili uvrščeni v selekcijo najmanj dveh mednarodnih festivalov, ter neodvisnih, avtorskih filmov.

 

Kino Metropol je zelo pomembna filmske postaja, ki bogati celjsko kulturno okolje. Sam sem mnenja, da je prihodnost kino prikazovanja v takšnih kinih kot je Metropol, ki z dodatnim programom ponudijo še tisto več in pripomorejo k filmskem izobraževanju vseh generacij.”
– Matevž Luzar

 

V mesecu decembru 2004 smo prvič sodelovali z ljubljanskim Festivalom gejevskega in lezbičnega filma ter predvajali nekaj filmov iz njihovega izbora. To je bilo prvič v njegovi zgodovini, da se je festival odvijal še v katerem drugem mestu razen v Ljubljani. Leta 2012 se je celjska podružnica festivala zgodila že devetič. V letu 2013 gostimo 7. Mednarodni festival gorniškega filma Domžale, program pa se odvija v Cankarjevem domu in Mestnem kinu Metropol.

 

Ko sem bil še srednješolec v Novem mestu, se je zaprl edini mestni kino in Planet Tuš se je šele gradil (pa saj ne, da je to nam bolj zahtevnim filmoljubom kaj bistvenega prineslo). Bilo je vmesno obdobje, ko nisem mogel v kinodvorani videti niti enega filma. Občasno je legendarni Jani, ko je bil Kino dom Kulture še v zadnjih izdihljajih, predvajal filmske klasike, kmalu pa je zaradi slabega obiska tudi s tem prenehal. Filmska kultura v Novem mestu tako praktično ni obstajala in če sem iskren, tudi trenutno ne obstaja. Ljubljančani se ne zavedajo, kaj je imeti Kinoteko, Kinodvor in Komuno na dosegu roke. Ne vedo kako je, ko ti je kot mulcu največja strast v življenju onemogočena. Lokalni art kinematografi so bistvene valilnice filmske kreativnosti. Tu se rojevajo zanimivi avtorji, ki požirajo še kaj drugega kot popkorn filme. Tu se rojeva prihodnost nacionalne kinematografije. In zlorabljanje lokalne scene je tudi košček v mozaiku katastrofalnega stanja slovenskega filma. Zato lahko obstoj Kina Metropol v Celju (kjer sem imel tudi sam s svojimi filmi krasne izkušnje) le in samo podprem.”
– Nejc Gazvoda

 

Posebno spodbudo nam je v letu 2011 dal bronasti grb Mestne občine Celje. Grb je najvišje možno priznanje za dosežke ter uspehe na kateremkoli področju delovanja in ustvarjanja, ki imajo izjemen pomen za razvoj, ugled in promocijo mesta. Da dobro delamo z mladimi je tudi pismo podpore predloga za bronasti grb treh srednjih šol (Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje, Poslovno-komercialna šola Celje, Gimnazija Celje - Center). Grb občina podeli sredi aprila in nam pomeni veliko priznanje za preteklo delo ter hkrati nalaga ogromno odgovornost za naprej.

 

Decembra 2012 sem gostoval v Mestnem kinu Metropol v Celju z mojim zadnjim filmom Divji. Organizacija in projekcija sta bili izvedeni vrhunsko. Po dolgem času kino z vizijo, ljudje ki delajo v kinu, pa so po mojem mnenju totalni cinefili. Popolnoma podpiram vsa njihova prizadevanja.”
– Jure Breceljnik

 

Ker se zavedamo, da je današnji obiskovalec kina zahtevnejši kot pred leti, ponujamo poleg filmov tudi številne koncerte, predvsem jazz glasbe. V nizu koncertov, ki smo jih poimenovali Džjezz do it! so v Metropolu nastopila številna priznana svetovna imena jazz glasbe.

 

Pomembnejši dogodki v Mestnem kinu Metropol:

 • gostimo Mednarodni festival gorniškega filma (od 2013 dalje)
 • organiziramo Festival  kratkega dijaškega filma DiFi fest (vsako leto oktobra)
 • gostimo Festival gejevskega in lezbičnega filma (od 2004 do 2012)
 • Filmski teden Evrope
 • Teden filmov Akire Kurosawe (v sodelovanju z japonsko ambasado, 2011)
 • Teden egiptovskega filma (v sodelovanju z egiptovsko ambasado, 2010)
 • Teden nemega filma (v sodelovanju s Slovensko Kinoteko, 2012)
 • Teden slovenskega filma (2015)
 • video festival Električne podgane sanjajo video sanje
 • pogovori ob filmskih premierah
 • številni koncerti za glasbene sladokusce