Zelena knjiga

Green book

Zvrst:biografska komična drama
Leto:2018
Dr?ava:ZDA
Dol?ina:130 min
Igrajo:Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini
Re?ija:Peter Farrelly
Scenarij:Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie in Peter Farrelly
Distribucija:Cinemania group
IMDb

Na sporedu:

    sre, 29. maj ob 20:00

Oskar za najboljši film.

 

New York leta 1962. Dr. Don Shirley, svetovno znan temnopolti pianist, se odpravlja na turnejo po globokem jugu. Za šoferja in varnostnika najame Tonyja Vallelongo, redarja italijanskega rodu iz Bronxa. Medtem ko potujeta skozi razklano deželo in se soočata z rasističnimi izpadi lokalnih prebivalcev, se med omikanim pianistom s tremi doktorati in neizobraženim šoferjem vprašljivih manir nepričakovano razvije prisrčna prijateljska vez.

 

V filmu, posnetem po resnični zgodbi, postane neotesani redar italijanskega porekla voznik afroameriškega klasičnega pianista na turneji po ameriškem jugu šestdesetih let. Humorja polna Zelena knjiga, v kateri blestita Viggo Mortensen in Mahershala Ali, je očarala festivalska občinstva ter prejela pet nominacij za zlati globus 2019.

 

Festivali in nagrade:

Toronto (nagrada občinstva). Zlati globus za scenarij in stransko moško vlogo ter za najboljši film v kategoriji muzikalov in komedij. Nagradi National Board of Review za najboljši film in igralca. Nagrada Ameriškega filmskega inštituta za enega desetih najboljših filmov leta. Hollywoodski filmski nagradi za najboljši scenarij in igralski ansambel. Mill Valley (nagrada občinstva). Palm Springs (nagrada za skupinsko delo igralcev in režiserja). Zürich. London. Rim.

comments powered by Disqus