Codelli

Codelli

Zvrst:igrano-dokumentarni
Leto:2017
Država:Slovenija
Dolžina:85 min
Igrajo:Primož Bezjak, Doroteja Nadrah, Katarina Stegnar, Mojca Fatur, Maša Kagao Knez, Grega Zorc in drugi
Režija:Miha Čelar
Scenarij:Miha Čelar
IMDb

Na sporedu:

    sob, 20. okt ob 18:00

Premiera slovenskega igrano-dokumentarnega filma v prisotnosti filmske ekipe.

 

Codelli je igrano-dokumentarni film o malo znani afriški avanturi znamenitega slovenskega izumitelja, barona Antona Codellija, znanega tudi po tem, da je leta 1898 v Ljubljano pripeljal prvi avtomobil. V filmu izvemo, da je Codelli med letoma 1910 in 1915 v afriškem Togu sredi džungle zgradil radiotelegrafsko postajo, s katero je prvi na svetu vzpostavil brezžično povezavo med Afriko in Evropo. Leta 1912 je v Togu s filmskim pionirjem Hansom Schomburgkom osnoval filmsko produkcijo. Posnela sta nekaj dokumentarcev in Belo boginjo iz Wangore, enega prvih igranih filmov, kadarkoli posnetih v Afriki.

 

V dokumentarnem delu se ekipa z igralcem Primožem Bezjakom in tremi Codellijevimi potomkami odpravi po sledeh izginulega filma, v igranem delu pa avtorji v slogu nemega filma in ob spremljavi dueta Silence oživijo šeststo fotografij iz baronove osebne zbirke.

 

Festivali in nagrade:

Nagrada iris Združenja filmskih snemalcev Slovenije. East Silver Market, Jihlava. DOKUDOC, Maribor. Festival slovenskega filma, Portorož. Pulj.

comments powered by Disqus