Sicilijanski duhovi

Sicilian ghost story

Zvrst:drama
Leto:2017
Država:Italija / Francija / Švica
Dolžina:132 min
Igrajo:Julia Jedlikowska, Gaetano Fernandez, Corinne Musallari, Andrea Falzone, Federico Finocchiaro
Režija:Fabio Grassadonia in Antonio Piazza
Scenarij:Fabio Grassadonia, Antonio Piazza po zgodbi Un cavaliere bianco Marca Mancassole
Distribucija:Demiurg
IMDb

Na sporedu:

    sob, 28. apr ob 20:00
    ned, 29. apr ob 17:45

V majhni sicilijanski vasi ob robu gozda izgine trinajstletni Giuseppe, sin mafijskega skesanca. Sošolka Luna, ki je v fanta zaljubljena, se noče sprijazniti z njegovim izginotjem. Upre se zakonu molka in vzdušju strahu, ki jo obdaja. Da bi našla prijatelja, se spusti v mračen svet, do katerega vodi skrivnostno jezero …

 

Film, posnet po resničnih dogodkih, je zgodba o neuničljivi moči ljubezni, v kateri fantastični svet pravljic trči ob kruto realnost mafijskih ugrabitev.

 

Film je navdihnila resnična zgodba. 23. novembra leta 1993 so Giuseppeja Di Mattea, sina mafijskega ovaduha Santina Di Mattea, ugrabili mafijci. Prepričani so bili, da bo Santino nehal sodelovati s policijo. A Santino ni utihnil. Giuseppe je 779 dni ostal v rokah mafije. 11. januarja 1996 so ga zadavili in njegovo truplo raztopili v kislini. Giuseppe je duh, ujet v zgodbo, brez možnosti odrešitve. Duh, ujet v najtemnejše kotičke naše zavesti. Duh, ki ga je treba osvoboditi. Zamisel za film sva dobila v zgodbi Un Cavaliere Bianco Marca Mancassole. V njej se umirajoči Giuseppe v domišljiji svoje sošolke spremeni v viteza, nadnaravno prikazen, ki jo varuje. Hotela sva povedati zgodbo o tisti neraziskani Siciliji, Siciliji sanj. Zgodbo, v kateri pravljični svet bratov Grimm, poln gozdov in pošasti, trči ob resničnost naše dežele. Kot je rekel Leonardo Sciascia: ‘Sicilija je fantastični svet, v katerega ne moreš vstopiti brez domišljije’. V Sicilijanskih duhovih se grozljivka iz resničnega življenja spremeni v fantastično ljubezensko zgodbo. Morda pa je ljubezen tisti čudež, ki lahko premaga smrt in reši človeštvo.« (Fabio Grassadonia in Antonio Piazza)

 

Festivali in nagrade:

Otvoritveni film Tedna kritike – Cannes. Srebrni trak združenja italijanskih filmskih novinarjev za najboljšo fotografijo in scenografijo. Najboljši scenarij – Atene. CPH:PIX. Tajpej. Zagreb.

comments powered by Disqus