Zadnji ledeni lovci

Zadnji ledeni lovci

Zvrst:dokumentarni
Leto:2017
Država:Slovenija
Dolžina:72 min
Nastopajo:Tobias Ignatiussen, Cristian Busoi, Iddimianngiiu Jensen Bianco, Emanuel Boassen
Režija:Jure Breceljnik in Rožle Bregar
Scenarij:Jure Breceljnik
Distribucija:Fivia
IMDb

Na sporedu:

    čet, 22. feb ob 19:00

Po projekciji se bomo pogovarjali  z Natalijo Gros, producentko in ženo pokojnega režiserja (scenarista in producenta) Jureta Breceljnika in ostalo filmsko ekipo.

 

Le 4500 prebivalcev naseljuje 20.000 km dolgo obalo vzhodne Grenlandije. To je eno najredkeje poseljenih območij na zemeljski obli, ki ga zaradi skrajno odročne lege ni dosegla kolonizacija. V surovem naravnem okolju je vzniknila ena najbolj specializiranih lovskih kultur na svetu. Vendar se je morala avtohtona inuitska kultura, ki tu obstaja že štiri tisočletja, ob vdoru modernega sveta v zadnjem stoletju spopasti z dramatičnimi spremembami. S prehodom od življenja v popolni osami do neposrednih učinkov in posledic globalizacije. Svet Inuitov se zdaj spreminja s svetlobno hitrostjo.

 

Celovečerni dokumentarni film Zadnji ledeni lovci v režiji Jureta Breceljnika in Rožleta Bregarja pripoveduje zgodbo o kulturi inuitskih lovcev vzhodne Grenlandije, ki ji danes, po skoraj 4000 letih obstoja v neusmiljenem naravnem okolju, grozi izginotje.

 

Festivali in nagrade:

Premiera na Festivalu slovenskega filma. Nagrada Vilka Filača za najboljšo fotografijo – Festival evropskega in mediteranskega filma v Piranu. Nagrada za najboljšo glasbo – Mednarodni festival filmske glasbe Tenerife (FIMUCITÉ). Nagrada za najboljšo fotografijo – Zlatna film festival. Bovec Outdoor Film Festival. Uradni izbor – DOCfeed, Eindhoven. Uradni izbor – Festival gorniškega filma.

comments powered by Disqus