Ostržek

Pinocchio

Zvrst:fantazijska komična drama
Leto:2019
Država:Italija / Francija
Dolžina:125 min
Igrajo:Federico Ielapi, Roberto Benigni, Gigi Proietti, Rocco Papaleo, Massimo Ceccherini, Marine Vacth
Režija:Matteo Garrone
Scenarij:Matteo Garrone in Massimo Ceccherini (po knjigi Carla Collodija)
Distribucija:Cinemania group
IMDb

Na sporedu:

    sob, 26. sep ob 17:30

Stari rezbar Pepe izdela lutko. Potem pa se zgodi nekaj čudežnega: lesenjaček začne govoriti, hoditi, tekati in jesti kot vsak drug fant. Pepe ga poimenuje Ostržek in ga vzgaja kot lastnega sina. A biti priden ni lahko …

 

Režiser Matteo Garrone (Gomora, Resničnost) in igralec Roberto Benigni vdahneta novo življenje priljubljeni zgodbi o leseni lutki, ki oživi v rokah starega rezbarja. Zvesta, a hkrati zelo osebna priredba klasike Carla Collodija pričara fantastični svet skrivnosti in čudežev, postavljen pred realistično ozadje ruralne Italije poznega 19. stoletja. Brezčasna pravljica za vse generacije.

 

Festivali in nagrade:

Berlinale (mednarodna premiera); pet nagrad David di Donatello Italijanske filmske akademije

 

»Ostržek je lik, ki me je od nekdaj privlačil. Številni so opazili njegov vpliv v Gomori in Resničnosti. O Ostržku sanjam že od otroštva; na svoji mizi imam še vedno storyboard, ki sem ga narisal in pobarval kot otrok in je eden mojih najdragocenejših spominkov. Največji izziv je bil presenetiti tiste, ki mislijo, da Ostržka poznajo na pamet; najti nekaj novega v zgodbi, ki je postala del kolektivnega spomina. To mi je – paradoksalno – uspelo tako, da sem ostal zvest izvirniku. Ne vem zakaj, ampak vsi, ki so se kdaj lotili Ostržka, so se čutili poklicane, da ga izumljajo na novo, da ga posodabljajo: vsako obdobje od fašizma naprej si je skušalo zgodbo prisvojiti. Ob branju izvirnika se ti zato skoraj vse zdi novo. Marsikdo bo najbrž vzklikal: poglej, kaj vse si je Garrone izmislil! Ampak v resnici je vse v knjigi. V Ostržku so res mračni, halucinatorni in vznemirjujoči trenutki, a v bistvu gre za zgodbo, ki naj bi zabavala otroke. Zdelo se mi je, da moram – če hočem biti zvest Collodiju – gledalca nasmejati; narediti film, ki se bo dotaknil vseh. Zabaven film, v katerem ni meje med komedijo in dramo. Ostržek je film za družine, za stare in mlade. In ni ga čez Roberta Benignija, ki je zabaval in ganil milijone ljudi po vsem svetu in ga imajo radi gledalci vseh starosti. Posneti Ostržka in režirati Roberta Benignija sta dve veliki želji, ki sta se mi uresničili v enem samem filmu.« (Matteo Garrone, režiser)

comments powered by Disqus